Recept als inspiratie – gezonde brandstof voor onze tank!

27 November 2013

Gisteren hadden we het over voeding als brandstof en de vraag welke voeding jij in jouw tank stopt?

Misschien ben je er van overtuigd dat goede voeding belangrijk is voor lichaam maar is je inspiratie beetje zoek?

Dan heb ik deze keer voor jou een heerlijk recept dat smaak tijdens deze regenachtige dagen!

Veggie tajine | een Marokkaans stoofpotje met wat ik vond in de frigo en de berging …

tajine

Wikipedia | Een tajine is een Marokkaans aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Marokko is de tajine populair. Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal.  Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan maar de smaken blijven behouden en vermengen zich beter.

Jasmine: “mocht je over geen tajine beschikken, dan kan je een tussenoplossing zoeken en een stoofpot gebruiken (met deksel)”.

20131127_recept_woens

Ingrediënten

Gekookte kikkererwten (deze zijn uit bokaal – voorgekookt en puur – zonder enige andere toevoegingen) | de kikkererwten kunnen vervangen worden door vlees of vis of heel wat andere mogelijkheden

Groenten:

Kleine vastkokende aardappelen of in 4 gesneden
Zoete aardappel
Paar radijsjes
1 courgette
Raapjes
Boterraapjes
Venkel
Oranje en rode paprika
Zongedroogde suikervrije abrikozen
Zongedroogde suikervrije vijgen
Groene en zwarte olijfjes

> alles wat je maar wenst kan je hierin kwijt en maak zo je eigen combinatie.

Vet: olijfolie

Kruiden (naar wens):

lookpoeder of verse look
verse koriander
venkelzaadjes
kurkuma
ras el hanout
kaneel
peper en zeetzout
vleugje citroen


Bereidingswijze

Snijd de ui in ringen en de groenten in vrij grote stukken. Snipper de look fijn. Plaats de tajine schotel eerst op je kookplaat en bak de ui in olijfolie en doe er alle overige specerijen. Hierdoor kunnen aromo’s beter vermengen en vrijkomen (indien met vlees, vlees eerst idem afbakken in deze tajine en aantal minuutjes laten stoven met ui). Voeg als de ui wat glazig is geworden een scheutje water toe samen met de aardappelen.  Sluit de tajine en laat even sudderen op de laagste stand.  Doe er na 2 minuten alle andere groenten bij en bestrooi nogmaals met bovenstaande kruiden naar wens. Overgiet deel wat of bouillon.  Sluit de tajine en deze gaat voor een 30 a 45 minuten de oven in, afhankelijk met of zonder vlees. Als alles mooi gaar is kan je de tajine uit de oven nemen en afwerken met geplukte koriander.

Smakelijk en geniet van deze gezonde brandstof!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.