Is dit bij jou ook vaak de reden waarom je jou vult?

28 November 2013

VULLEN OF VOEDEN

De reden waarom we ons vullen is niet altijd omdat we een razende honger hebben.  We vullen ons om verschillende redenen en eentje daarvan is volgende.

We willen vaak rijk, slank, mooi, … worden, zijn en blijven. Kortom, de wens om succesvol te zijn op alle domeinen. En vaak denken we dat we hiervoor aan de basis moeten bouwen door veel te ondernemen. Het perfecte plaatje waar velen naar streven, bestaat jammer genoeg niet. Vandaar dat heel wat mensen zich nooit voldaan voelen, ze ervaren een zekere leegte.

En net deze leegte willen we dan onbewust gaan vullen. Hetzij met voeding, hetzij met activiteiten. Maar lang niet alle voedingsmiddelen en activiteiten zijn voedend. Het zijn vaak eerder compensatiemiddelen of –activiteiten. Het helpt ons misschien tijdelijk om even de leegte te vullen en te vluchten van wat we werkelijk voelen, maar het helpt ons niet verder te ontwikkelen.

Maar hoe weten we nu of we vullen of voeden en wat goed is voor ons?

Iedereen kent dit gevoel wellicht: ’s avonds thuisgekomen en een aperitiefje uitschenken, want we hebben het toch verdiend na deze intense werkdag. Of net een onenigheid gehad en dan grijp je naar die doos chocolade. En we kunnen eindeloos doorgaan met voorbeelden, maar uiteindelijk hebben we vaak onmiddellijk spijt van deze vulling. Het vullen wordt vaak een onbewuste gewoonte en gaat heel nauw samen met schuldgevoelens en zelfkritiek. Deze frustratie leidt tot compensatie. En zo wordt het een vicieuze cirkel.

Als weer eerlijk zijn met onszelf dan weten we in grote lijnen wel wanneer iets gezond is of niet. Natuurlijk sluit dit niet uit dat we nog veel kunnen bijleren en ons kunnen vergissen. Maar vaak onderdrukken we ons ware gevoel snel en willen we er niet bij blijven stilstaan wat goed voor ons is. Zelfbedrog en compensatie liggen dus op de loer. We gaan dus onze gevoelens weg-eten, emotioneel eten genoemd.

Een vraag die men zichzelf kan stellen: (wanneer) ben ik mezelf aan het vullen of aan het voeden?

Zoals voor elke verandering, een 1ste stap is bewustmaking en bewustwording. We kunnen pas iets veranderen als we er ons bewust van zijn.

Voedende groetjes,

handtekening jasmine

 

Ter info | vullen of voeden …

is één van Consciente’s thema-momenten en is een onderdeel van de training slanker worden, zijn & blijven |
gratis info-sessie op 19/12/2013.

Interesse? Vooraf inschrijven noodzakelijk. www.consciente.be/agenda

facebook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *