Even aanpakken die maag, nu ook voor jongeren? De oplossing?
24 April 2014
Deze week in de media in de kijker: maagverkleining, waarbij een deel van de maag wordt dichtgeniet, een maagband of een gastric bypass … Net alsof het iets van niets is en dat het ook voor jongeren aan de orde zou moeten zijn, zelfs met terugbetaling. Finaal wordt er misschien wel eens vermeld dat het geen wondermiddel is maar een laatste redmiddel. Maar dit volstaat vaak om het juist wel te ondergaan. Logisch als je denkt dat er geen andere uitweg meer is en je het bevestigd krijgt via allerlei voorbeeldkanalen. Maar is dat werkelijk zo? En wanneer is dit zo?
Foto: www.gezondheid.be
Jasmine: “Gisteren interessante gedachtenwisseling met o.a. een arts. Blijkt dat in de praktijk naast elk succesverhaal echt wel een minder verhaal kan geplaatst worden. Van ernstige complicaties tot depressies, herval (als er al iets veranderd is aan het eetgedrag, los van de hoeveelheden), … Sommige mensen worden hierdoor zelfs heel inventief na de ingreep, zoals het drinken van vloeibare ijscrème, … Probleemverschuiving, de onderliggende oorzaak wordt vaak niet mee aangepakt,… De arts vond persoonlijk dat er geen goede boodschap in de media werd meegegeven, of tenminste de boodschap die zou kunnen blijven hangen. Als huisarts staat men vaak zelfs voor een voldongen feit: de patiënt zijn beslissing is gemaakt, geen overweging meer mogelijk, wat ze hebben zich al geïnformeerd via andere kanalen. Welke die ook moge zijn. En vaak werd er zelfs extra met de gezondheid gespeeld. Dit door de gezondheidscriteria voor terugbetaling extra in de hand te werken.
We deelden dus dezelfde mening, dat het tijd wordt dat we als mens weer onze zelf-verantwoordelijkheid opnemen en niet alles op te lossen valt door iemand anders, met een pilletje of een ingreep. Soms lijkt het of alles realiseerbaar moet zijn zonder enige inzet, opoffering, pijn en moeite. Maar is dit wel zo?
Eigenlijk best jammer dat dit zo gepromoot wordt, tenminste die boodschap krijgen we en blijft hangen voor de mensen die echt ten einde raad zijn. Terwijl ik er blijf in geloven dat er heel wat te realiseren valt als er geen onderliggende medische redenen zijn, 100% motivatie is en een samenwerking met een coach, samen het doel aanpakken en er op een natuurlijke manier voor gaan. Mensen educatie brengen met verandering van eet- en leefstijl. Zodat ingrijpende operaties niet als een alledaagse evidentie worden beschouwd, maar werkelijk enkel voor uitzonderlijke situaties kan worden toegepast voor mensen die het nodig hebben, als een laatste middel in levensbedreigende omstandigheden, waar het echt 5 vóór 12 is. Maar wanneer is het werkelijk 5 vóór 12? ”
Deel uit artikel Goed gevoel: “De resultaten zijn volgens het ziekenfonds “erg positief”. “De patiënten verloren na de ingreep gemiddeld 30 kilogram, hun gewicht bleef relatief stabiel, hun geneesmiddelenverbruik daalde en hun algemene gezondheidstoestand verbeterde”, aldus dokter Patrick Galloo. Hij voegt er wel aan toe dat een maagoperatie geen wonder- maar een laatste redmiddel is.”
Jasmine: “Is deze drastische ingreep altijd nodig om bovenstaande resultaten te bereiken? Ik ervaar vaak schitterende resultaten in mijn praktijk. Consciente geniet dan ook van de resultaten die de cliënten behalen op een natuurlijke manier. Zo begeleidde ik tal van dames, met grote uitdagingen, waarvan ook al iemand die al 37 kg vermagerde, hun gezondheidstoestand en geneesmiddelengebruik die spectaculair veranderden, weer mobiel werden, … Dus ik heb altijd veel bewondering voor de cliënten die inzien dat de drastische oplossing enkel een laatste, echt laatste middel mag zijn en toch eerst de kans geven om het op een natuurlijke manier aan te pakken met iemand waarbij men zich echt goed voelt. Het is zo mooi te zien hoe deze mensen zich begrepen, gehoord voelden en wel een volledig groeiproces doorleefden. En dat is nodig voor langetermijnverandering. Dus een grote pluim voor de mensen die toch eerst opteren voor eigen inzet, want dan is de beloning achteraf nog zo groot. Want waar je zelf voor gewerkt hebt, dat respecteer je zoveel meer. Maar ik geef toe, deze training zal niet voor iedereen geschikt zijn. Ik geef deze boodschap dan ook zo mee. Enigste criteria dienen te zijn dat deze mensen bereid zijn hun verantwoordelijkheid op te nemen en gemotiveerd zijn. De rest doen we samen en bij voorkeur onder supervisie van hun huisarts.
En als men eerlijk is, een echt redmiddel: neem in de 1ste instantie de voedingsindustrie onder de loep, de hoeveelheden voeding (lees: vulling) dat in de supermarkten mag aangeboden worden met toevoegingen van massa’s suikers, chemicaliën (die onze hormoonhuishouding verstoren), … in producten waar je het als klant niet verwacht. En ons zo lekker verslaafd maken. Ik geloof dat deze wetgeving eerder zou dienen aangepakt te worden in plaats van de mensen hun maag!”
Vitale groetjes,
Jasmine
Bronnen, interessante artikels en andere:
- http://www.goedgevoel.be/gg/nl/227/Operatie/article/detail/1861585/2014/04/23/Maagoperatie-laatste-maar-efficient-redmiddel-bij-obesitas.dhtml
- http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140422_01077143
- Niet zonder gevolgen
Interesse in natuurlijk afslanken in team, bezoek www.consciente.be/agenda
< 7 tips om de paashaas te strikken met gezond lekkers! Droom, plan, doel, werkelijkheid >